Biljana Francišković dobitnica Godišnje državne nagrade za promicanje prava djeteta

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta, ministrica Nada Murganić iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, 20. studenog 2017. godine u Zagrebu, dodijelila je Godišnju nagradu odgojiteljici mentorici Biljani Francišković iz Dječjeg vrtića Rijeka.

Ova prestižna nagrada dodijeljena je odgojiteljici mentorici Biljani Francišković za projekt „Razlike među ljudima“, koji se prošle pedagoške godine odvijao u Podcentru predškolskog odgoja Pčelice, sastavnom dijelu Centra predškolskog odgoja Sušak.

Odgojiteljica mentorica nagradu je dobila za iniciranje i vođenje zajedničkog projekta djece, roditelja, odgojitelja i pripadnika makedonske, slovenske i albanske nacionalne manjine grada Rijeke. Cilj projekta bio je povezivanje vrtićke zajednice, proučavanje hrvatske, makedonske, slovenske i albanske kulturne i tradicijske baštine te poštivanje i uvažavanje razlika među narodima.

U okviru projekta, pod njenim mentorstvom, djeca su izradila slikovnicu „Različiti, a ipak isti“, koja je prevedena s hrvatskog na makedonski, slovenski i albanski jezik. Njezino predstavljanje u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke postalo je dio aktivnosti Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020.

Na godišnjem savjetovanju „Gradovi i općine prijatelji djece“, koje se već tradicionalno održava povodom Dana Konvencije UN-a o pravima djeteta, grad Rijeka i Dječji vrtić Rijeka su za navedeni projekt u Naj – akciji 2016. godine, dobili povelju kao najviše priznanje za promicanje boljeg i ljepšeg života djece u Rijeci.