Drugi tjedan dobre odgojno-obrazovne prakse Dječjeg vrtića Rijeka

Drugi tjedan dobre odgojno-obrazovne prakse Dječjeg vrtića Rijeka održat će se  od 3.4.2017. – 7.4.2017. godine na dvadeset lokacija unutar Dječjeg vrtića Rijeka te na Učiteljskom fakultetu.

Odgojitelji i stručni suradnici Dječjeg vrtića Rijeka pripremili su  32  događanja u kojima će svojim sustručnjacima prezentirati dostignuća u provedbi ovogodišnje bitne zadaće odgojno-obrazovnog rada, a to je svakodnevno tjelesno vježbanje djece i stvaranje navika zdravog načina življenja.  Radi se o nizu radionica, prezentacija  s diskusijama, izložbi, interaktivnih šetnja, prezentacija neposrednog rada s djecom, te  okruglom stolu i panel-diskusiji, tijekom kojih će odgojitelji imati priliku učiti jedni od drugih, dijeliti svoja iskustva, znanja i zapažanja. Učenje putem primjera dobre prakse je uz mentorstvo, refleksivne grupe i zajednice učenja, način suvremenog kontinuiranog profesionalnog razvoja stručnih djelatnika koje promičemo u nastojanju stvaranja čvrste mreže praktičara koji iz autentičnih situacija naše struke jedni drugima osiguravaju novo znanje i iskustvo koje je primjenjivo i relevantno za unapređivanje prakse.  

Uz primjere dobre prakse koji  se odnose na način na koji su odgojitelji stvarali uvjete i omogućavali svakodnevno tjelesno vježbanje djece od rane dobi do uzrasta pred polazak u školu, jedan se dio događanja odnosi  na prikaze dobre prakse čiji je cilj stvaranje uvjeta za inkluziju djece s razvojnim poteškoćama. Kako ove godine obilježavamo i vrijednu obljetnicu 25 godina rada s djecom s poremećajem iz spektra autizma u Dječjem vrtiću Rijeka, organiziramo panel-diskusiju  u kojoj će sudjelovati odgojitelji, edukacijski rehabilitatori, logopedi i psiholozi s dugogodišnjim iskustvom rada s djecom s poremećajem iz spektra autizma, a s ciljem promicanja inkluzivne prakse u našim vrtićima. 

Tjedan  dobre odgojno-obrazovne prakse ćemo otvoriti interaktivnom šetnjom i prezentacijom rada u Dječjem vrtiću Maestral i time obilježiti Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Zadnjeg dana ove manifestacije, naši će se djelatnici okupiti na Učiteljskom fakultetu, gdje će  prof.dr.sc. Jasne Krstović održati predavanje: „Kontinuirani profesionalni razvoj – ključna pretpostavka profesionalnog identiteta suvremenog odgojitelja“. 

Kao i prošle godine, studentima Učiteljskog fakulteta u Rijeci i stručnim djelatnicima dječjih vrtića riječkog  okruženja omogućit ćemo sudjelovanje u gotovo svim događanjima, a po završetku Tjedna, Organizacijski će odbor napraviti evaluaciju događanja i pripremiti Zbornik radova u e - izdanju koji će biti dostupan na web stranicama Dječjeg vrtića Rijeka.