ERASMUS+: ključna aktivnost (KA2) PROJEKT ŠKOLSKOG PARTNERSTVA „Bez umjetnosti nema inovacija“

Dječji vrtić Rijeka će u iduće dvije pedagoške godine, 2020.-2021. i 2021-2022., biti sudionikom međunarodnog projekta pod nazivom „Bez umjetnosti nema inovacija“ u okviru programa Erasmus+. Agencija za mobilnost i programe EU tim povodom dodjeljuje financijsku potporu u iznosu od 20.970,00 eura.

Projekt je pokrenut u suradnji s ustanovama iz nekoliko europskih država – Turskom, Litvom, Latvijom, Srbijom i Bugarskom. Pokretač i nositelj projekta je vrtić Nesrin Boysan Anaokulu iz Turske.

Projekt „Bez umjetnosti nema inovacija“ umjetničkog je karaktera uz povezivanje umjetničkih aktivnosti sa znanstvenom pismenošću. Tema projekta temelji se na područjima STEM, priroda, recikliranje, matematika, biomimika i oblikovanje materijala. Težnja projekta je pronaći odgovor na pitanje „Kojim aktivnostima možemo konkretno povezati umjetnost i inovacije?“, kroz suradnju s partnerima i razmjenom dobre prakse unutar Dječjeg vrtića Rijeka.

Jedan od ciljeva Strategije EU 2020 je da se u svakoj fazi obrazovanja potiče kreativnost i inovativnost, uključujući poduzetništvo. U tom je kontekstu važno da odgojitelji razvijaju aktivnosti koje uključuju kreativno i inovativno razmišljanje.

Prioritet će imati aktivnosti s djecom koje promoviraju važnost inovacija u ranom odgoju obrazovanju, potiču na istraživanje, proizvodnju i inovacije,  ukazuju na važnost očuvanja prirode, recikliranja, biomimike i matematike u umjetničkim aktivnostima, kao i njihov učinak na inovativno razmišljanje i razmišljanje usmjereno na dizajn.

Neposredno su u projekt uključena djeca i odgojitelji podcentara Potok, Podmurvice, Zvonimir Cviić, Krnjevo, Mavrica i Rastočine.

Cilj projekta je kod djece i odgojitelja potaknuti istraživačku znatiželju u rješavanju problema te potaknuti donošenje inovativnih rješenja.

Prezentacija radova i aktivnosti nastalih projektom provoditi će se u svim ustanovama koje su sudionici projekta, kao i široj lokalnoj zajednici, a planom su također predviđene aktivnosti evaluacije i testiranja koje će se provoditi prilikom mobilnosti.