eTwinning portal prihvatio projektni prijedlog Dječjeg vrtića Rijeka „Mitska bića u pričama našega kraja“

Na eTwinning platformi članovi mogu komunicirati, surađivati, razvijati projekte, razmjenjivati znanja i iskustva te postati dijelom odgojno-obrazovne zajednice Europe.
eTwinning promiče suradnju među europskim školama i vrtićima korištenjem informacijskih i komunikacijskih tehnologija (IKT-a) i pružanjem pomoći, alata i usluga ustanovama.
eTwinning Live je mjesto na kojem odgojno-obrazovni djelatnici doživljavaju puni potencijal eTwinningove zajednice. Na eTwinningu Live-u  mogu se osmišljavati vlastiti projekti u kojima se odabiru aktivnosti o različitim temama i razvijaju ključne kompetencije surađujući s drugim ustanovama. Odgojitelji mogu pronaći prilike za mnoga stručna usavršavanja koje eTwinning nudi na razini Europe.

Projekt “Mitska bića u pričama našega kraja” odobren je od strane eTwinning portala 18. svibnja 2020. Ovim će se projektom ostvariti suradnja između odgojitelja različitih vrtića pri provođenju zajedničkog cilja, a to je upoznavanje priča o mitskim bićima zavičaja. Osnovne su metode rada pripovijedanje i raznolike kreativne aktivnosti. Priče predstavljaju nepresušni izvor kreativnosti i stvaraju buduće „holističke” čitatelje.  Djeca će se baviti aktivnostima koje promiču zajedničko igranje i izražavanje. Poticat će se dječja kreativnost i mašta, kao i  međusobna suradnja pri čitanju i kreativnom izražavanju.
Ciljevi projekta su stvoriti uvjete i poticati uživanje u čitanju, razvoj mašte, kreativno i divergentno razmišljanje i  pismenost, kao i pružiti podršku odgojiteljima za kreativno korištenje tehnologija  sudjelovanjem u europskoj dimenziji eTwinninga. Neki od planiranih rezultata su:  izrada zajedničke e-slikovnice, izložba dječjih radova kao i virtualna izložba dječjih radova korištenjem  Linoit web alata.

Odgojitelji će objavljivati novosti na mrežnoj stranici Dječjeg vrtića Rijeka kao i u Facebook grupi “Vrtić kod kuće”, a pridružit će se i  eTwinning grupama diljem Europe dijeleći svoja iskustva i ideje. Diseminacija projekta bit će usmjerena na ciljane skupine unutar i izvan Dječjeg vrtića Rijeka s naglaskom na odgovarajuću transmisiju znanja i kompetencija kojima će se unaprijediti rad s djecom i roditeljima, kao i sa sustručnjacima.

Pozivaju se zainteresirani odgojitelji da se pridruže i uključe u ovaj međunarodni projekt.

 

eTwinning je jedna od aktivnosti programa Erasmus+.

www.eTwinning.net je portal namijenjen međunarodnoj suradnji i usavršavanju nastavnog i nenastavnog osoblja od predškolskog obrazovanja do srednje škole.

Portal služi za upoznavanje i suradnju s kolegama europskih odgojno-obrazovnih ustanova putem različitih oblika usavršavanja te rad na zajedničkim virtualnim projektima.