Mobilnost u Hrvatskoj

Od  21 do 25. svibnja Dječji vrtić Rijeka ugostio je sudionike treće mobilnosti u okviru ERASMUS + projekta. Mobilnosti je prisustvovalo 40 odgojitelja/profesora i djece iz Italije, Francuske, Španjolske i Belgije. Prvoga dana susreta održan je svečani prijem uz prigodni program u PPO Drenova kojemu su prisustvovali i brojni uzvanici. Susret je otvorila ravnateljica Davorka Guštin prigodnim pozdravom. Uslijedio je zajednički ručak, nakon kojega su bile održane radionice za sudionike. Na radionicama su se sudionici mogli kreativno izraziti putem quilllinga, oslikavanja kravata te izrade slika od prirodnih materijala. U popodnevnim satima posjetili su uz strčno vodstvo Pomorski i povijesni muzej grada Rijeke dok su za djecu bile organizirane radionice.

Drugog dana susreta održana su testiranja u PPO-u Potok. Djeci su prezentirane aktivnosti iz područja modeliranja u kojima su i sami sudjelovali. Osim samoga testiranja djeca su imala priliku upoznati različite priče, igre i običaje svojih gostiju. Nakon ručka uslijedio je zajednički odlazak Turističkim autobusom Opatije, Rijeke i Trsata uz pratnju vodiča.

Trećega dana tema testiranja bila je glazba. Sudionici iz projekta upoznali su djecu sa pjesmama i plesovima svoga kraja. Testiranje je završilo zajedničkim plesom i pjesmom na dvorištu vrtića. Nakon ručka i evaluacijskog sastanka sudionici su se zaputili na izlet na otok Krk. Posjetili su Franjevački samostan i muzej na Košljunu te grad Krk s njegovim znamenitostima među kojima su Frankopanski kaštel, trg Kamplin, Vela Placa… Također su upoznali i tradicionalne napjeve našega kraja uz nastup ženske klape Vejanke iz Krka.

Na evaluacijskim sastancima dogovorene su aktivnosti za slijedeći susret koji će se održati u Francuskoj u listopadu 2018.

http://www.comenius2011.com/Comenius_2011/Introduction.html