Projekt “Dan u planini” i suradnja vrtića i planinarskog društva

Planinarsko društvo Tuhobić nekoliko je godina surađivalo s Dječjim vrtićem Rijeka na malim, dnevnim projektima kojima je cilj bio odlazak djece u prirodu i motivacija roditelja da s djecom češće borave u prirodi. Na tragu te suradnje, PD Tuhobić prošle je godine prijavio projekt Erasmus + small collaborations na temu Dan u planini – Day in Mountain. U koncipiranju projekta aktivno su sudjelovale i djelatnice Dječjeg vrtića Rijeka, Lorena Sisso i Unita Precetti, članice PD Tuhobić. One su i inače radile na zajedničkim projektima koji su oduševili ne samo djecu i njihove roditelje već su postali i primjer dobre prakse u Rijeci, pa i šire.

Projekt “Dan u planini” skrenuo je pažnju na važnost sportskih aktivnosti, kao i na važnost boravka djece u prirodi, a njegov cilj bio je osigurati ljudske resurse koji će biti osposobljeni za vođenje organiziranih izleta s djecom u prirodi, kao i za vođenje izleta koji uključuju planinarenje i penjanje.

U sklopu projekta, u lipnju 2021. provedena je edukacija kojom su odgajatelji i učitelji dobili mnoštvo znanja o planinarskim izletima s djecom. U sklopu projekta i edukacije odgajatelji su ispunili i upitnik s ciljem pribavljanja informacija o njihovim interesima, potrebama i iskustvu vezano za navedenu tematiku.

Kao rezultat projekta nastao je priručnik “Dan u planini” za organizaciju i vođenje izleta u planinsko okruženje.

Cijeli priručnik i više informacija o samom projektu te provedenom upitniku nalaze se na sljedećoj poveznici: http://pdtuhobic.hr/projekti/