Projekt "Dan u planini"

Planinarsko društvo Tuhobić nositelj je i koordinator EU Erasmus+ sport projekta „Dan u planini“ provedba kojega je započela u siječnju ove godine. Misija društva započela je prije 55 godina kada su učenici i nastavnici tadašnje OŠ Bobijevo u Rijeci osnovali planinarsko društvo da bi što kvalitetnije organizirali izlete i boravak u prirodi. Pripajanjem OŠ Bobijevo novoj OŠ Vladimir Gortan rad je nastavljen pri toj školi. Prije 10 godina društvo je proširilo rad izvan školskih okvira i danas postalo jedno od najznačajnijih planinarskih društava u Hrvatskoj kada se gleda rad s djecom. Društvo trenutno ima sekcije u OŠ Zamet i OŠ Turnić, a aktivno surađuje na organizaciji izleta i s OŠ Vladimir Gortan, te povremeno s OŠ-SE Belvedere i OŠ Gornja Vežica.

Prije pet godina započeli smo suradnju s riječkim vrtićima pa sada imamo sekcije Male planinarske škole u desetak vrtića, a svaku od tih sekcija vode odgajateljice koje su prepoznale važnost boravka i kretanja djece u prirodi te učenja kroz igru u prirodnom okruženju, pod vodstvom pedagoginje i planinarskih eksperata našega društva.

Na tim osnovama i na spoznajama stečenim kroz Malu školu planinarenja nastao je projekt „DAN U PLANINI“ kojega je komisija EACEA ocijenila pohvalno dodijelivši mu financijska sredstva za provedbu. U projektu kao partneri sudjeluju i slične organizacije (sportski klubovi) iz Italije i Turske, koji s nama dijele iste ciljeve.

Cilj projekta „DAN U PLANINI“ je podizanje kapaciteta i širenje kompetencija nastavnika i odgajatelja za vođenje planinarskih izleta u suradnji s planinarskim vodičima, te primjena načela učenja kroz igru ili neformalnog/iskustvenog učenja tijekom planinarskog izleta. Realizaciju projekta smo zbog krize s korona virusom morali „usporiti“ na par mjeseci pa je tako došlo i do pomaka u realizaciji prve aktivnosti – ankete među učiteljima i odgajateljima o tome kako oni percipiraju načela učenja kroz igru, neformalnog učenja kroz aktivnosti u prirodi ili sportske aktivnosti, u konkretnom slučaju – planinarenju.

Provedba ankete izuzetno nam je značajna za cijeli projekt jer će nam dati sliku „početne pozicije“ i determinirati opsege i sadržaje narednih aktivnosti. A te naredne aktivnosti su radionice s odgajateljima na kojima će se razgovarati i učiti o različitim aspektima organizacije i provođenja izleta i aktivnosti s djecom u planini. Radionice su osmišljene kao interaktivna razmjena iskustava te primjena novostečenih znanja na praktičnoj organizaciji izleta s djecom. Kao temelj za provedbu radionica poslužit će naša iskustva (pedagoga, odgajatelja, učitelja, nastavnika i planinarskih vodiča) i iskustva naših partnera a koja će biti, po završetku radionica (ukupno tri u svakoj zemlji po jedna), pretočena u praktičan priručnik za organizaciju školskog ili vrtićkog izleta u prirodu. Priručnik će potom biti distribuiran svim planinarskim organizacijama u Hrvatskoj, za što smo već postigli načelni dogovor, a dostavit ćemo ga u PDF formatu i svim zainteresiranim vrtićima.

Promocija priručnika, koji će biti tiskan i objavljen, zasebno, na engleskom, turskom, talijanskom i hrvatskom jeziku održat će se na svečanosti zatvaranja projekta, tijekom svibnja/lipnja 2021. godine u Rijeci.

Poveznica na anketu:

https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=FvJamzTGgEurAgyaPQKQkeyJG1lKvjhDouJX4Kv2i5VUOEFOWDZXRloyNDFWRUk3S0hUOEY5SjRCRS4u

 

Anketa je anonimna i provodi se putem mrežnog obrasca od 1. do 10. srpnja. Rezultati ankete poslužit će kao radni materijal za nastavak aktivnosti u sklopu projekta DAN U PLANINI.