Ako vatru vidiš ti, nazovi 193

Prezentacija projekta

AKO VATRU VIDIŠ TI, NAZOVI 193

Ivana Crnić

PPO Srdoči

Kako potaknuti djecu različite dobi na zajedničku igru te koju ulogu u tome ima simbolička igra imali su prilike čuti sudionici prezentacije projekta „Ako vatru vidiš ti, nazovi 193“ koji je proveden u jasličko-vrtićkoj skupini „Lavići“ u pedagoškoj godini 2014./15.

U skupinu je bilo upisano 21 dijete u trećoj, četvrtoj i petoj godini života. U jesen 2014. g. skupina dječaka svakodnevno se igrala „gašenja požara“ cijevima iz građevnog centra. Ključni trenutak bio je onaj u kojem su djeca razvila sposobnost da se igraju s drugom djecom. Zamišljala su svoje i tuđe emocije u različitim izmišljenim scenarijima. Karakteristike simboličke igre su visoka unutarnja motivacija, fleksibilnost, povezanost igre s pozitivnim emocijama te usmjerenost na proces, a ne na rezultat. Simbolička igra utječe na  cjelokupan dječji razvoj , a dijete samostalno uči i gradi nova znanja te sam upravo to uočila kao dobar način kako utjecati na razvoj socijalnih vještina i emocionalnog izražavanja djece.

Postavila sam ciljeve projekta: pojedincu omogućiti doživljaj sebe kao korisnog i važnog dijela zajednice, razvijati sposobnost odgovornog ponašanja djeteta prema sebi, drugima i okruženju te širiti spoznaje o zanimanju vatrogasca. Provodili smo razne aktivnosti na temu vatre i vatrogasaca kojima su bila obuhvaćena sva područja djetetova razvoja, a tijekom svih tih aktivnosti naglasak smo stavljali na suradnju te su sve aktivnosti bile usmjerene na obogaćivanje simboličke igre. Djeca su stekla praktična znanja (vatra je neophodna u svakodnevnom životu, ali može biti i opasna , uloga vatrogasaca),stjecala su pozitivne osobine i odnose, a u našoj skupini razvila se pozitivna socio-emocionalna klima.  

Na prezentaciji je projekta prisustvovalo 16 osoba od čega 11 odgojitelja, 2 studentice i 3 člana stručnog tima. Sudionici su se uključivali u raspravu te postavljali pitanja vezana uz trajanje projekta te mogućnost njegovog nastavka. Rasprava se povela i o primjerenosti ovakvih sadržaja u dječjem vrtiću. Sudionici zaključuju da su upravo ovakvi sadržaji djeci bliski, zanimljivi, atraktivni i životno važni, a ujedno zadovoljavaju dječju znatiželju.

Prezentaciju projekta možete preuzeti OVDJE.

 

Kontakt:

Ivana Crnić - ivanacrnic@net.hr

mob 091/ 513-48-64