Dijete i likovnost

Prezentacija

DIJETE I LIKOVNOST

 

Dubravka Lulić

PPO Turnić

Prezentacija Dijete i likovnost predstavila je razmišljanja pedagoga i psihologa kroz povijest o dječjem likovnom izražavanju, govorilo se o razvoju dječje likovnosti kroz faze i stupnjeve, likovnim tipovima djece,  likovnoj komunikaciji, likovnim tehnikama i dobrobitima likovnosti koje utječu na dijete.

Ovaj je rad proizišao iz praćenja svakodnevne dječje potrebe za likovnim izražavanjem, istraživanjem različitih tehnika i manipuliranjem raznim tehnologijama. Dječji likovni uradak služi nam kao dokument u kojem dijete neverbalno komunicira sa svojom okolinom  i otkriva nam svoja unutarnja i vanjska stanja, karakter, emocije, želje i potrebe. Dijete se izražava  spontano i autentično načinom na koji želi i može. Kroz cjelokupno djetetovo likovno izražavanje, važno je djetetovo uživanje i igra te proces u kojem dijete eksperimentiranjem uči.

Putem izražavanje i stvaranje u likovnosti, djeca se lakše koncentriraju te razvijaju kreativnost, koordinaciju, motoriku,  emocije, maštu, mišljenje, inteligenciju, stvaralaštvo, samopouzdanje, pažnju i vizualno pamćenje, govor, osjetila, opuštenost, sklonost prema vrijednostima, izgrađuju svoj ukus i sve to utječe na oblikovanje djetetove osobnosti.

Veći broj sudionika prezentacije od očekivanog, govori o potrebi odgajatelja za novim spoznajama o likovnosti koje mogu primjenjivati u praksi.

Evaluacija radionice osmišljena je na način da se evaluacijski listići slažu na plakat. Povratne informacije su potvrdile da je edukacija bila poučna, zanimljiva i primjenjiva u praksi.

 

Kontakt:

Dubravka Lulić e –mail: dubravka.lulic@gmail.com

tel. 951/643-183