Dijete s dijabetesom u odgojnoj skupini

Prezentacija, rasprava

 

DIJETE S DIJABETESOM U ODGOJNOJ SKUPINI – PRIKAZ DOBRE PRAKSE (ISKUSTVA ODGAJATELJA I STRUČNOG TIMA)

Mirna Banićević, Ivana Sošić Antunović,  Alenka Ožbolt, Tamara Navratil

PPO GALEB

 

U radu je prikazana važnost inkluzije djeteta s dijabetesom te primjer dobre prakse. U uvodnom dijelu pojašnjena je etiologija bolesti dijabetesa tipa 1, osnovne značajke ovoga stanja kod djece predškolske dobi te način mjerenja šećera u krvi i uzimanja inzulina. Istaknuta je važnost prepoznavanja hipoglikemije i hiperglikemije i pravodobnog reagiranja u tim stanjima kao i uloga odgajatelja, odnosno roditelja u regulaciji dijabetesa prilikom boravka djeteta u odgojnoj skupini. Govorilo se o psihološkom aspektu ovog stanja kod djeteta predškolske dobi te o ulozi odgajatelja u radu s djetetom, s naglaskom na izgradnju pozitivne slike o sebi te osamostaljivanju u području brige  o sebi.

Prezentirano je naše iskustvo stečeno tijekom ove pedagoške godine s dječakom koji ima dijabetes, a  uključen je u sportski program vrtića Galeb.  Majka je osigurala osobnu dadilju koja je kontinuirano boravila uz dječaka. Odgajateljice su iznijele svoja iskustva u radu s djetetom  te istaknule važnost odgovornosti za djetetovu dobrobit, kao i dobre suradnje s obitelji i stručnim timom. Navedena je i uloga članova stručnog tima u praćenju djeteta (vođenje zdravstvenog kartona djeteta; provođenje postupka pedagoške opservacije).
Sudionici ove prezentacije su imali priliku izmjeriti svoju razinu šećera u krvi te postavljati pitanja i iznijeti vlastita iskustva.

Uslijedila je aktivna rasprava o temi. Zaključak je skupa kako je inkluzija djeteta s dijabetesom u interesu djeteta te je moguća uz osiguravanje adekvatnih uvjeta. S obzirom na sve veći porast ovoga stanja u djece i važnost koju za dijete ima uključivanje u skupinu vršnjaka, željeli smo potaknuti i ohrabriti prisutne kolege u prihvaćanju ovog zahtjevnog, no za dijete potrebnog i iznimno korisnog zadatka. U evaluaciji skupa sudionici su naveli da im je tema i prezentiran sadržaj bio zanimljiv i koristan.

Kontakti: Mirna Banićević, zdravstvena voditeljica -  mirna.banicevic@rivrtici.hr
Ivana Sošić Antunović, psiholog -   ivana.sosic-antunovic@rivrtici.hr
PPO Galeb tel.: 453-833