Djeca istražuju i stvaraju - od projekta do slikovnice

Prezentacija, dokumentacija projekta

DJECA ISTRAŽUJU I STVARAJU – OD PROJEKTA DO SLIKOVNICE

Biljana Francišković, Iva Magazin

PPO: Pčelice

 

Projekt „Kućice“ se provodio u PPO „Pčelice“ 2014. /2015. pedagoške godine na inicijativu djece, a nakon pročitane slikovnice „Sretna kućica“ autorica Karmen Delač Petković i Dijane Arbanas. Djeca su gradila kućice od različitog građevnog materijala postavljajući pitanja koja su tražila adekvatne odgovore (npr. kako se kuća gradi, od kojeg materijala, koji majstori sudjeluju u gradnji). U suradnji s roditeljima dobili smo mnogo građevinskog materijala i alata kojim su djeca istraživala i manipulirala, te izvodila jednostavne građevinske radove. Suradnja se nadogradila gostovanjima roditelja i prezentiranjem njihovih profesija (arhitekt, električar, vodoinstalater).

 U projektu „Kućice“ su nastale tri slikovnice. Prva nosi naslov „Sretna kućica“, a bavi se socijalnom komponentom života u kući. Tema  je uzajamno pomaganje, poštivanje ukućana, međusobna fleksibilnost i tolerancija. Izradila su je djeca i roditelji u svojim domovima na specifičan način. U drugoj, pod nazivom „Čovjek i energija nekad i sada“ djeca su objedinila stečena znanja o evoluciji energije, te prikazala načine štednje energije u kući s ciljem očuvanja prirode. Ova slikovnica je tiskana u suradnji s gradom Rijeka u okviru projekta „Rijeka –zdravi grad“ te  je podijeljena djeci riječkih vrtića. U trećoj slikovnici „Razvrstavanjem otpada čuvamo našu planetu Zemlju“ djeca su naučila kako klasificirati otpad nastao u kući i koristiti otpadnike različitih boja. Slikovnicu je tiskalo komunalno društvo Čistoća d.o.o. Rijeka i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a podijeljena je vrtićkoj djeci grada Rijeke i okolice kao edukativan materijal.

Na prezentaciji su odgojitelji mogli vidjeti specifičan način dokumentiranja ovog i još nekoliko projekata putem dnevnika te su im predočene prednosti ovakvog načina rada za djecu, roditelje i odgojitelje. Projekt kućice je primjer zajedničkog rada djece, roditelja i odgojitelja te smo ponosni na dvije tiskane slikovnice kojima je naš grad Rijeka pokazao koliko cijeni ideju promicanja edukativnih aktivnosti najmlađih. Prepoznata je i  podržana dječja inicijativa putem podijeljenih slikovnica što predstavlja postaje pozitivan primjer čuvanja planete Zemlje i njenih prirodnih resursa. Evaluacijski su listići pokazali pozitivne reakcije odgojitelja na viđenu prezentaciju. Odabrana tema i popratni sadržaji su kod svih u potpunosti ispunili  očekivanja, izražavali su podršku, pohvale za suradnju s roditeljima i poticaj za daljnji rad i nove projekte.

Kontakt: PPO Pčelice  tel: 431-117

 

Poveznice na informacije o projektu:
 

http://www.mojarijeka.hr/vijesti/djeca-iz-djecjeg-vrtica-pcelice-izradila-vlastitu-slikovnicu/

 

http://www.mojarijeka.hr/vijesti/predstavljena-slikovnica-covjek-i-energija-nekad-i-sada/