Integracija vjerskog odgoja u radovni program vrtića

Radionica

ZAŠTO VJERSKI ODGOJ U VRTIĆU? – PRIMJER INTEGRACIJE  VJERSKOG ODGOJA U REDOVNI PROGRAM VRTIĆA

Ivanka Kelentrić

 PPO  RASTOČINE

Redovni program obogaćen katoličkim vjerskim odgojem se provodi već dvadeset godina u podcentru Rastočine. Grupa odgajatelja sa stručnim suradnicima sudjelovala je u svojevrsnoj provjeri dva izvedbena projekta dr. Alojzije Hoblaja čija su iskustva i dokumentacija provedbe objavljena u dva priručnika za odgojitelje u vjeri: „ Otkrivamo  i upoznajemo svijet zajedno“ i  „ Božićni i Uskrsni trenuci“.

Cilj prezentacije bio je  upoznati  kompetencije djece koje ovaj program razvija te promovirati ovaj  način  integracije  vjerskog odgoja  u redovan odgojno-obrazovni rad vrtića.

Posebnost ovog programa je  u vrijednostima koje osposobljavaju dijete za poštivanje različitosti, istine i dobrote. Pomaže mu rasti u povjerenju u samoga sebe, razvijati odgovorno ponašanje prema sebi, obitelji, drugim ljudima i svijetu stvorenom od Boga.

Aktivnosti djece koje su odgojiteljicama prezentirane u začetku su bile planirane kao jedna od tematskih cjelina Programa katoličkog vjerskog odgoja djece predškolske dobi (Stvoreni svijet i stvorenja u njemu) koja  se razvila u niz mini projekata, a  na poticaj djece. Tko je stvorio svijet? Što trebamo učiniti  kako bi ga sačuvali?  Kako svjetlo pobjeđuje tamu?…Na ova i  brojna druga dječja pitanja, sudionici su dobili odgovor putem prezentacije  Projekta  „Bog je stvorio svijet s ljubavlju i dao ga ljudima da ga čuva i izgrađuje“.

Nakon prezentacije sudionici su postavili nekoliko pitanja: „ Koliko se dodatno trebamo pripremati za planirane aktivnosti vjerskog sadržaja? Odakle crpimo sadržaje i kako nabavljamo primjerene materijale i poticaje?“  Odgovor je da odgojiteljica u vjeri provodi ovaj Program situacijski i spontano prateći potrebe i osjećaje djeteta, ali i planski, slijedeći liturgijsku godinu i blagdane. Odgojiteljice u vjeri u radu s djecom koriste biblijske  tekstove i priručnike. Sredstva izrađuju u suradnji s djecom i roditeljima kao i u redovnom programu.

Svi su sudionici ove radionice procijenili ovu prezentaciju i raspravu korisnom, poticajnom i primjenjivom u redovnom radu s djecom. Istakli su vrlo ugodnu, opuštajuću i toplu atmosferu tijekom prezentacije.

 

Kontakt: Ivanka Kelentrić - ivanka.kelentric@gmail.com