Kako roditelji vide profesionalni identitet odgojitelja

Prezentacija istraživanja, rasprava

KAKO RODITELJI VIDE PROFESIONALNI IDENTITET ODGOJITELJA

Nela Dundović

PPO Đurđice

 

            Istraživanje o profesionalnom identitetu odgojitelja provedeno je s roditeljima u PPO Đurđice. Poticaj za istraživanje potekao je od potrebe da saznamo kako roditelj vidi odgojitelja u odnosu na njegovo dijete, koje  to kompetencije bi, po mišljenju roditelja,  trebao imati dobar odgojitelji koje kvalitete bi trebao posjedovati. Dobiveni rezultati  služe za podizanje kvalitete rada odgojitelja te za postizanje što kvalitetnije suradnje s roditeljima. Dobro je znati što misli i druga strana u partnerskom odnosu odgojitelj – roditelj. Dobiveni rezultati prikazani su u članku koji je izašao u časopisu  Dijete – vrtić – obitelj.

Po dolasku na prezentaciju odgojitelji su dobili upitnik kojim se ispituje kako profesionalni identitet odgojitelja vide sami odgojitelji. Na početku prezentacije je pojašnjena  terminologija identiteta i profesionalnog identiteta. Kako autorica Šagud izjednačava profesionalni identitet s profesionalnim kompetencijama, navodile su se koje kompetencije ima kvalitetan odgojitelj. U nastavku su prezentirani podaci istraživanja koje je provedeno na uzorku od 208 roditelja. Kako su tijekom prezentacije obrađeni rezultati upitnika s početka radionice, napravljena je usporedba rezultata. Prisutni odgojitelji mogli su saznati koliko se njihova percepcija profesionalnog identiteta razlikuje ili podudara s percepcijom roditelja. Nakon toga se razvila i vrlo zanimljiva diskusija.

 

Najviše se raspravljalo o kompetencijama odgojitelja i o tome koja je uloga odgojitelja u pripremi djece za školu. Kako su na radionici bile i odgojiteljice koje nisu iz Rijeke, bilo je zanimljivo čuti i njihovo viđenje navedenog.

Evaluacija radionice pokazuje da je dio sudionika i očekivao takve prezentirane rezultate. Jedan dio je iskazao veliko zadovoljstvo prezentiranim i mišljenja su da je takvo istraživanje veoma korisno za odgojitelje. Navedena je i ideja da bi se takvo istraživanje moglo provesti i sa studentima.

Za više informacija o navedenoj temi možete preuzeti i pročitati dodatni članak.

 

Kontakt:  

nela.dundovic@gmail.com

PPO Đurđice  tel: 431-875