Mala škola planinarenja

Prezentacija

MALA ŠKOLA PLANINARENJA

Leticija Kolaković, Radmila Bajić

PPO TURNIĆ

Projektom Mala škola planinarenja nastojali smo djeci omogućiti igru i učenje u prirodnom okruženju. Cilj nam je upoznati prirodu, razviti ljubav prema prirodi i tako utjecati na razvoj ekološke svijesti. Zajedničkim radom, neprestanim propitivanjem i istraživanjem stvaramo uvjete za kvalitetnije odrastanje.

Ideja za projekt Malu školu planinarenja nastala je u PPO Turnić uslijed spoznaje da život u velikom gradu ne omogućuje djeci dovoljno doticaja s prirodom. Znanja, vrijednosti i uvjerenja odgajatelja i pedagoga su omogućila temeljitu analizu postojeće situacije i kreiranje prilika koje će omogućiti djeci boravak u zdravijem okruženju koje nudi priroda. Djeca boravkom u prirodi imaju priliku učiti neposrednim opažanjem i stjecanjem iskustava svim osjetilima. Učenje je potaknuto prirodnom znatiželjom i odvija se u opuštenoj atmosferi u kojoj se dijete osjeća slobodno što je preduvjet uspješnog učenja. Mala škola planinarenja pomaže formiranju stavova o važnosti kretanja, omogućuje djeci da zavole prirodu što je preduvjet za razvoj ekološke svijesti. Odlasci su djece u prirodu organizirani u obliku  poludnevnih, cjelodnevnih i višednevnih izleta u svim vremenskim  uvjetima. Različitost izleta omogućuje djeci uvijek nova iskustva, bude znatiželju i potrebu za istraživanjem i učenjem. Projekt se tijekom dvije godine razvija, bogati i širi tako što  mu dodajemo nove segmente pomno prateći učinke istih. U projekt su uključeni i roditelji koji su aktivni sudionici u planiranju i vrednovanju projekta. Ostvarena je suradnja s vanjskim institucijama, posebno s Planinarskim savezom Hrvatske i Riječkim planinarskim savezom. Uz njihovu su pomoć i podršku naši odlasci u prirodu  postali još kvalitetniji i sigurniji. Zainteresirani odgajatelji i stručni suradnici DV Rijeka su trenutno polaznici Opće planinarske škole u kojoj će dodatno obogatiti znanja i vještine vezane za potrebe projekta.

Cilj je ove prezentacije pokazati kako funkcionira Mala škola planinarenja naglašavajući dobrobit za djecu i analizirajući organizacijske poteškoće do kojih dolazi pri realizaciji. Zbog velikog broja sudionika bilo je nemoguće omogućiti kvalitetniju diskusiju nakon izlaganja.

 

Kontakt:

Radmila Bajić - radmila.bajic@gmail.com