Od male knjižnice do scenske igre

Prezentacija

OD MALE KNJIŽNICE DO SCENSKE IGRE

Ana Androić, Sanja Mrgan Simić

PPO Veseljko

 

U suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka, u dječjem vrtiću Veseljko, prije četiri godine je započelo okupljanje malih ljubitelja knjige. Zbog iznimnog interesa djece za pisanom riječi, te zbog dobrobiti koju ta suradnja nosi, nastavak rada na projektu nazvanom Mala knjižnica okupljao je gotovo svu vrtićku djecu, njihove roditelje, odgajatelje, stručni tim. Vrtiću je posuđeno nekoliko stotina naslova dječje literature te je pripremljen prostor u kojem su se nudile priče i posuđivale knjige po uzoru na knjižnicu.

Interes za Malu knjižnicu postoji još i danas  no, kroz određeno vrijeme  se kod djece pojavljuje interes za scenskom igrom. Ono što je djetetu pročitano, sve ono što je dijete zamislilo, poželjelo je pretvoriti u igru, te su kroz svakodnevne aktivnosti pisane riječi pokušavali „odigrati“. Djeca su pročitani tekst pamtila te ga u igri citirala. Odgajateljima je to bio znak kako je Mala knjižnica otvorila neka nova vrata dječjih svjetova te kako će se sigurno i dalje razvijati.

Spontano započeta scenska igra je uključivala samostalnu pripremu prostora, izradu lutaka, instrumenata. U nekoliko navrata se i u suradnji s roditeljima pripremao prostor i izrađivale se lutke. Odgajatelji su pripremali i izvodili  predstave, a po uzoru na njih su i djeca. Već nakon nekoliko mjeseci, djeca su gotovo u potpunosti preuzela kazalište u svoje ruke. Svakodnevna igra pretvarala se u male kazališne predstave koje su okupljale djecu te ih činila pravim umjetnicima.

Ovaj je rad predstavljen prezentacijom te izložbom pod nazivom „Od male knjižnice do scenske igre“. Povratne informacije, komentari, evaluacijski listići odgojiteljica koje su prisustvovale prezentaciji su pokazali kako je projekt uspješan, zanimljiv te u kratkim, a sažetim crtama predstavljen, a kolegice navodi na razmišljanje i daje im poticaj.

Kontakt:

PPO Veseljko, tel.051/217-250