Projekt "Šušur"

Poster prezentacija, izložba

INTERESNE RADIONICE „ŠUŠUR“

Dajana Kostešić, Branikca Jereb, Vesna Žugaj

PPO BELVEDER

Tijekom pedagoške 2015./16. g. odgajatelji vrtića Belveder su za djecu iz četiri mješovite vrtićke skupine osmišljavali i jedanput mjesečno provodili  različite interesne radionice pod zajedničkim nazivom „Šušur“. S ciljem osnaživanja prirodne znatiželje djece i uvažavanja njihovih interesa i potreba, ponuđene su: Pričaonica, Mali vrtlari, Karaoke, Hokus-pokus malih znanstvenika, Vježbajmo zajedno, Kreativna i Glazbena radionica.

Koristeći cjelokupni prostor vrtića (hol, hodnik, knjižnicu, sobe dnevnog boravka, vanjski prostor), djeci su u različitim okruženjima nuđene zanimljive, poticajne, konkretne praktične aktivnosti. Osim fleksibilnosti u odabiru aktivnosti, prostora i odgajatelja, „Šušur“ je omogućio međusobno upoznavanje i zajedničku igru djece iz svih skupina te predstavljao okruženje koje potiče na uzajamno prihvaćanje i suradnju. Tijekom priprema, provođenja i evaluacija radionica, odgajatelji su se intenzivno dogovarali, uzajamno nadopunjavali i surađivali, pružajući pri tom djeci kvalitetan model dobrog timskog rada. Izmijenjenom organizacijom rada tijekom provođenja projekta, osigurana je prisutnost svih odgajatelja, koji su pažljivo pratili, bilježili i dokumentirali različite načine na koje su djeca sudjelovala, istraživala, izražavala svoju znatiželju, interese, inicijativu i kreativnost. Posebno su vodili zapažanja o međusobnoj komunikaciji djece iz različitih skupina. Pretpostavka da će djeca najčešće odabirati radionicu koju vodi njihov odgajatelj, nije se pokazala točnom; djeca su se opredjeljivala isključivo prema svom interesu ili interesu svog prijatelja koji je prvi nešto odabrao. Za djecu, koja taj dan nisu odabrala nijednu radionicu, na vanjskom su prostoru bile organizirane takmičarske igre, vožnja biciklima, elementarne igre.

„Šušur“ je polagano, ali sigurno, postao prepoznatljiv djeci i njihovim roditeljima kao posebno privlačan, drugačiji dan u vrtiću. Uz potvrdu o sudjelovanju na radionici, svako je dijete zasigurno sa sobom ponijelo  iskustva za pamćenje i prepričavanje!

Odgajatelji (18) koji su prisustvovali prezentaciji ovoga rada, procijenili su dobivene informacije i ideje vrijednim iskustvom, u potpunosti primjenjivim u radu. Posebnu su vrijednost ovog projekta prepoznali u postignutoj razini  suradnje djece, roditelja i odgajatelja.

 

Kontakt:

Dajana Kostešić -  dajanakostesic@gmail.com