Razvijanje kompetencija djece rane dobi

Radionica

 

RAZVIJANJE KOMPETENCIJA DJECE RANE DOBI

Jadranka Eda Tomljanović, prof. odgojitelj savjetnik

CPO „Zamet“

PPO „Krijesnica“

 

Radionica je započela  s pitanjem: „Koja je prva asocijacija na riječ - jaslice?“ Odgovori su bili: nježnost, njega, pokret, plač, zagrljaj, smijeh, penjanje...

Voditeljica radionice kratko je iznijela razvojne faze kroz koje dijete rane dobi prolazi i njihove karakteristike, oslanjajući se na učenja Eriksona i Piagea.

Sudionici su se podijelili u grupe i pokušali doći do odgovora na pitanje: Koje kompetencije dijete razvija u prve tri godine života?  Glasnogovornik svake grupe iznio je razmišljanja grupe, a voditeljica ih je ispisivala na flip-chart.

Nakon toga uslijedio je prikaz video zapisa gdje su sudionici pažljivo promatrajući snimke trebali odgovoriti na sljedeća pitanja

  • Koje vještine dijete razvija?
  • Koja znanja stječe iz područja socio-emocionalnog razvoja, spoznajnog razvoja, razvoja govora i jezika i tjelesnog razvoja?
  • Koje stavove izgrađuje?

Diskusija koja je uslijedila bila je potaknuta video zapisima i raznim situacijama koje su iznesene: dijete se igra u blatu, briše pod, ide sam na tobogan u parku koji nije ograđen i sl. Sudionici su imali različita razmišljanja i stavove. Neki su smatrali da odgajatelj treba najprije zaštiti sebe, drugi da ne treba dijete izlagati opasnim situacijama, dok su neki smatrali da je važno  povjerenje u dijete, te da sve ovisi o kompetencijama samog odgajatelja. 

Voditeljica je sumirala rečeno kroz kratko predavanje o ulozi odgajatelja i novim paradigmama na području ranog odgoja.

Na  post-it papirićima sudionici su na kraju radionice napisali svoj doživljaj radionice. Iz te kratke evaluacije može se iščitati da je radionica bila korisna, zanimljiva i poticajna. Evo nekih komentara: povjerenje u dijete jasličke dobi ogromno je bogatstvo koje svaka osoba (naročito odgajatelj) mora imati u sebi; iskustveno, životno; zanimljivo; poučno i inspirirajuće ,vrlo korisno i osvještavajuće; uvijek interesantno, poučno i puno mi pomažu ovakve radionice u praksi. Hvala Eda!; svakodnevno promišljanje o svom radu i imati povjerenja u djecu; razmjena iskustva i prihvaćanje tuđeg stajališta; nadahnjujuće,  može li se ponoviti..ovo je predivno i neprocjenjivo iskustvo.

Prezentaciju s radionice možete preuzeti OVDJE.

Kontakt voditeljice radionice:

Mob. 091 950 8078

E-mail: eda.tomljanovic@gmail.com