Televizija i predškolsko dijete

Prezentacija

TELEVIZIJA I PREDŠKOLSKO DIJETE

Ingrid Čavić

PPO Podmurvice

 

Prezentacija se odnosila na istraživanje koje je imalo za cilj bolje razumijevanje utjecaja televizije na razvoj djeteta. Usporedili su se stavovi roditelja i djece  prema gledanju televizije. Djeca su najvjerniji  gledatelji televizije, premda su obzirom na svoju osjetilnu, fizičku i kognitivnu sposobnost za nju najmanje spremna.

Masovni mediji imaju važnu ulogu u odgoju djece i odraslih. Većinu informacija o ljudima, vremenu i prostoru dobivamo iz medija. Pomoću medija zadovoljavamo većinu svojih potreba za zabavom. Djeca su među stanovnicima razvijenih država najvjerniji gledatelji televizije, premda su s obzirom na svoju osjetilnu, fizičku i kognitivnu sposobnost, na nju najmanje spremna. Također, djeca su najmanje zaštićen dio medijske publike, te utjecaji medija na djecu mogu biti pozitivni i negativni.

Ovom prezentacijom, a na osnovu recentnih istraživanja, željelo se ukazati na problem sve većeg višesatnog gledanja televizije djece rane i predškolske dobi, posebno na to što i s kim djeca gledaju televiziju. Željela se osvijestiti sve veća potreba za medijskim odgojem, odnosno osvijestiti sudionike u odgojno - obrazovnom procesu da je televizija medij koji ne može nestati, ali se može naučiti kako s njom kvalitetno živjeti.

 Na prezentaciji je bilo prisutno 50-tak kolegica koje su potvrdile da su upoznate s činjenicom prečestog gledanja televizije i da je korisno razmijeniti iskustva o ovom problemu.

 

Kontakt: Ingrid Čavić: icavic16@gmail.com