Umjetnost kroz dječje oči

Prezentacija, izložba, interaktivna šetnja

UMJETNOST KROZ DJEČJE OČI

Kristina Nagradić, Mirta Butković, Zrinka Štimac, Marina Karašin

PPO VEŽICA

 

S ciljem razvoja kulturne osjetljivosti kod djece osmišljen je sklop sadržaja, razrađenih kroz aktivnosti koji je služio kao hodogram ka ostvarenju zadanog. Krenulo se od dramsko-scenskog stvaralaštva, odnosno kazališne umjetnosti, iskustvenim upoznavanjem djece sa različitim lutkama i vrstama predstava te samim kazalištima ( lutkarskim – razgovorom s glumcima nakon predstava, HNK Ivana pl.Zajca – šetnja iza pozornice), ugošćavanjem raznih umjetnika gdje su djeca dobila cjelokupnu i kompleksnu sliku kazališta.

Druga sadržajna cjelina je likovna umjetnost i vizualni mediji. Djecu se upoznaje s povješću likovne umjetnosti, različitim umjetnicima, pravcima i tehnikama. Nastavlja se suradnja s vanjskim čimbenicima pa posjećujemo atelje i galerije te ugošćavamo umjetnike, posjećujemo Art kino (šetnja kroz sve prostorije), Cinestar, Foto studija.

Budući da smo se ove godine uključili u Festival znanosti s temom „Znanost i umjetnost“,. Povezali smo te dvije teme, a sve to kroz stvaralaštvo Leonarda da Vincija. Djeca su također eksperimentirala s bojom i različitim materijalima , miješali su primarne boje i stvarali sekundarne, te uočavali komplementarne.

Posebno bi istaknuli povezanost svih odgojnih skupina u ostvarenju zadaće kroz zajedničke aktivnosti pričaonice i slikaonice te razvoja odnosa među djecom, posebno suradničkog učenja, motivatora te preuzimanja inicijative kod djece.

Sve je ostvareno prezentirano kroz vođenu interaktivnu šetnju hodnicima vrtića na kojima je putem fotografija, izjava i radova izložen razvoj projekta, uz PPT prezentaciju osmišljenu kao „kino“ te projekciju filmskih uradaka djece.

Sudionici su na kraju pismeno ili crtanjem izrazili oduševljenje viđenim.

 

 Kontakt:

PPO Vežica  tel. 421-597