Uvođenje prakse četkanja zubi

Prezentacija, plakatni prikaz

UVOĐENJE PRAKSE ČETKANJA ZUBI

Jasna Glad, Iva Gržin,  Mirna Banićević

PPO GALEB

 

U uvodnom je dijelu predavanja zdravstvena voditeljica istaknula važnost održavanja higijene zuba kod djece predškolske dobi, te podsjetila na činjenicu da je karijes i dalje vodeća infektivna bolest današnjice. Naglasak radionice bio je na prevenciji karijesa kod djece te inicijativi da se četkanje zuba uvede u što veći broj skupina DV Rijeka.
U skladu s navedenim odgojiteljica skupine koja je započela s četkanjem zuba u PPO Galeb,  putem je plakata detaljno opisala proces uvođenja prakse četkanja zuba u svojoj skupini. Svi prisutni iznijeli su  svoja iskustva vezana za ovu temu, a oni koji se još nisu uključili u provođenje četkanja zuba postavili su konkretna pitanja na koja smo im dali odgovore.
Na inicijativu djece, a u suradnji s roditeljima,  na prvom roditeljskom sastanku dogovoreno je na koji način će početi, s djecom je proveden niz poticaja koji su bili vezani uz zube (važnost zuba za zdravlje, što pomaže u očuvanju zdravlja zuba, kako spriječiti karijes, zašto je važno liječiti mliječne zube, prikaz pravilnog četkanja zuba).
Uslijedilo je promišljanje o tome kako će doći do potrebnih materijala kako bi potencijalni stalak trebao izgledati te gdje će biti postavljen.

Ishod cijelog projekta bio je izuzetno uspješan, u suradnji s roditeljima izrađen je adekvatan stalak, djeca su usvojila vještinu i  praksu redovitog pranja zuba nakon ručka u vrtiću, a zdravstvena voditeljica i epidemiolog  NZZJZ potvrđuju da su zadovoljeni svi higijenski uvjeti za provođenje ovog postupka na što smo bili izuzetno ponosni.

Radionica je popraćena diskusijom, prisutnima su podijeljeni anketni listići te je naknadno u vidu evaluacije ocijenjena pozitivnim ocjenama.

 

Kontakt:

DV Galeb:  453 833

Zdravstvena voditeljica : 097 6996 157